Hakuprosessi
Yleislääketieteen erikoislääkärikoulutus
Yleislääketieteen erikoislääkärikoulutukseen haetaan valtakunnallisessa erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen haussa. Lisätietoja valintamenettelystä löytyy valtakunnallisilta verkkosivuilta.
Starttiseminaari ja YES-kurssi
Yleislääketieteessä erikoislääkärihakuprosessin haastattelun korvaa aloitusseminaari ja sen jälkeen alkava viiden viikon verkkokurssi; tarkemmat tiedot löytyvät valintaperusteista. Itä-Suomen yliopistossa aloitusseminaari on Starttiseminaari ja sitä seuraava verkkokurssi on Yleislääketieteen erikoistumissuunnitelma eli YES-kurssi, joihin hakijat kutsutaan alkupisteiden perusteella.
Starttiseminaarissa käydään läpi mm. yleislääketieteen erikoistumiskoulutuksen rakenne, erikoisalan osaamistavoitteet eli etapit sekä tutustutaan YES-kurssiin. YES-kurssilla laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOPS), joka on apuväline erikoistumisopintojen suunnitteluun ja seurantaan sekä menetelmä oman asiantuntijuuden kehittämiseen. Kurssin oppimistehtävien ja keskustelualueiden kollegiaalisen tukiverkon ja pohdiskelun tarkoituksena on helpottaa HOPS:n rakentamista.
Koska Starttiseminaariin osallistuminen ja YES-kurssin suorittaminen ovat osa yleislääketieteen erikoislääkärikoulutuksen hakuprosessia, ne pisteytetään.
Opinto-oikeuden hakeminen valtakunnallisine aikatauluineen löytyy valtakunnalliselta sivustolta ja seuraavan Starttiseminaarimme päivämäärä Itä-Suomen yliopiston tapahtuma- ja koulutuskalenterista.
Yliopiston järjestämät teoriakoulutukset
Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikkö järjestää lukuvuoden aikana tyypillisesti kolme ns. kumppanuuskoulutusta (geriatrian, työterveyshuollon ja yleislääketieteen oppiaineen yhteistyössä). Kumppanuuskoulutukset ovat hyväksyttävissä yleislääketieteen yksikön/oppiaineen järjestämiin teoriakoulutuksiin, joita vaaditaan 40 tai 50 tuntia noudatettavasta opinto-oppaasta riippuen. Lisäksi yleislääketieteen oppiaine voi järjestää myös muita teoriakoulutuksia, näistä tiedotetaan erikseen. Koulutusten päivämäärät löydät Itä-Suomen yliopiston tapahtuma- ja koulutuskalenterista.
Klinikkajaksohaku yleislääketieteen erikoistuville
Yleislääketieteeseen erikoistuville lääkäreille varatut, muiden kliinisten erikoisalojen jaksojen (ns. klinikkajaksojen) päähaku on syksyllä. Syksyn haussa täyttämättä jäävät jaksot laitetaan täydennyshakuun keväällä. Klinikkajaksojen jakamisessa Itä-Suomen yhteistyöalueella sovelletaan yhtenäisiä kriteerejä.
Tarkat hakuajat ja haettavat paikat ilmoitetaan erikseen kunkin hakukerran yhteydessä Itä-Suomen yliopiston tapahtuma- ja koulutuskalenterista.
YLe-Klinikka erikoistuville
YLe-Klinikka on kerran kuukaudessa järjestettävä etäohjaus kaikille Itä-Suomen yhteistyöalueen YLE-erikoistuville (= joko yleislääketieteen erikoislääkärikoulutuksen opinto-oikeus Itä-Suomen yliopistossa tai työpaikka Itä-Suomen yhteistyöalueella). Järjestäjätahona toimii Itä-Suomen yliopisto yhteistyössä hyvinvointialueiden alueellisten koulutusylilääkärien kanssa.
Ohjaustapaamiset tapahtuvat Teamsin välityksellä ja tapaamiset rakentuvat johdannosta, aiheen alustuksesta, pienryhmäkeskustelusta (apuvälineenä Flinga/Padlet), yhteisestä keskustelusta ja yhteenvedosta. Ennen tapaamista osallistujat perehtyvät ilmoitettavaan ennakkomateriaaliin. Teams-linkki tapaamiseen lähetetään ilmoittautuneille sähköpostilla.
YLe-Klinikkojen ajat löydät Itä-Suomen yliopiston tapahtuma- ja koulutuskalenterista.
UEF kirjaston palvelut ja materiaalit erikoistuessa
UEF kirjasto on kaikille avoin tieteellinen kirjasto, joka toimii kolmessa toimipisteessä (Kuopion yliopistollinen sairaala, Kuopion kampuskirjasto, Joensuun kampuskirjasto).
UEF kirjaston asiakkaana saa laajemmat palvelut käyttöön, mutta asiat hoituvat ilman asiakkuuttakin. Asiakkaaksi voi rekisteröityä joko Tuudo-sovelluksella (sähköinen kirjastokortti) tai verkkolomakkeella. Painettujen kirjojen lainaamiseen tarvitaan asiakkuus ja kirjastokortti. Käymällä paikan päällä toimipisteessämme ja pyytämällä tietokoneelle päivätunnukset, aineistot (esim. maksullisiin tietokantoihin ja e‑kirjoihin) saa käyttöönsä ilman asiakkuutta.
UEF-Primo on UEF-kirjaston oma hakukone, josta löytyvät kaikki kirjaston hankkimat aineistot: mm. tietokannat, kirjat, tieteelliset lehdet, e‑kirjat, e‑lehdet, e‑artikkelit. UEF Primo on myös aloituspaikka e‑aineistojen etäkäytölle. UEF-Primo on lisäksi lainojen hallinnointipaikka eli sieltä löytyvät omat lainat ja UEF-Primon kautta voi esim. uusia kirjalainan tai maksaa erääntyvän kirjastomaksun.
UEF kirjasto tarjoaa lääketieteeseen ja sen lähialoille paljon opiskelua, tutkimusta ja työtä helpottavia materiaaleja ja työkaluja. Lääketieteen tärkeimmät tietokannat löytyvät listattuna UEF-kirjaston sivuilta ja opastusta niiden käyttöön saa tarvittaessa UEF kirjaston tietoasiantuntijoilta (tietopalvelu(at)uef.fi). Tieteellisen viittaamisen ja lähdeviitteiden tueksi löytyy eri viitteidenhallintaohjelmien ohjeita.
UEF kirjastosta löytyy myös yleislääketieteen valtakunnalliseen erikoislääkärikuulusteluun vaadittava kirjallisuus.
Kysymyksiä UEF kirjaston palveluista?
- Kirjastoasiointiin liittyvät kysymykset kirjasto(at)uef.fi
- Kysy tietoasiantuntijalta (tiedonhaku, viitteidenhallintaohjelmat, julkaiseminen, avoin tiede) tietopalvelu(at)uef.fi